За необходимостта от дизайна
29.03.2023 г.

За необходимостта от Дизайна

Там, където изкуството среща бита, се ражда интериорният дизайн.
От изключителна важност е оформлението на вътрешни пространства да съчетава в себе си индивидуално себеизразяване, балансирано комбиниране на полезното с красивото и също така да не подминава значимостта на практичното, непреходното, функционалното. Много е трудно да поставим в рамка актуалните тенденции, още по-малко - да говорим за давност на моментните популярни течения в дизайна. Всяка епоха е оставила своя ярък отпечатък както върху развитието на човечеството като цяло, литературата, музиката, изкуството, така и върху архитектурата и интериорния дизайн. Главна негова цел е да създава пространства, които да отговарят на нуждите и вкуса на хората, които ще ги използват. Личните разбирания за красиво, уютно и практично са безкрайни в своето многообразие. Ако трябва професионално да очертаем златна, балансирана среда, която максимално точно да покрива изискванията за непреходност, то бихме заложили на формулата: солиден, качествен материал, елегантни, устойчиви във времето пространства, комбинирани с актуалните годишни тенденции в цветовете, текстилите и аксесоарите.


Колкото и артистично да е настроен дизайнерът, не трябва да забравяме, че интериорният дизайн е професия и като такава, следва прецизно свои правила, за да си гарантира отличен краен продукт.
На първо място дизайнът трябва да е съобразен с индивидуалните нужди на клиента – професия, ежедневни навици, хобита, вкусови предпочитания. Целта е да се разгърне оптимално потенциалът на помещението и максимално да се покрият очакванията на ползвателите.
Също така трябва да се знае, че архитектурата на помещението е важен фактор. От голямо значение са площите, разположението на вратите и прозорците, количеството дневна светлина и т.н. Тези елементи са основата, върху която дизайнерът стъпва, за да създаде перфектен баланс и да облече в реалност мечтаните визии.
Не на последно място при добрия дизайн е факторът устойчивост във времето. Качеството на материалите и изработката са основен критерий за създаването на отличен краен продукт. Солидният материал дава чувство за сигурност и удобство. Здравината трябва да бъде водеща, ако искаме да заложим трайно на проектно организираното помещение.
Следването на тези ефективни стъпки ще доведе до създаването на пространства, които да отговарят на вашата същност и ежедневие, като са достатъчно елегантни и устойчиви във времето.
Напоследък се наложи да прекарваме голяма част от времето си вкъщи, което промени донякъде ежедневната и професионалната рутина на хората. Мнозина започнаха да търсят повече практичност и функционалност в жилищата си и повече уют и сигурност на работното място.
Последните години в интериорния дизайн се забелязва плавно завръщане към природата и естествените материали. Залага се все по-често на базисни неутрални цветове в комбинация с акценти в актуалните гами или модерни, артистични форми. Така се дава възможност за създаване на смели, дори искрящи, но в същото време стилни и елегантни интериорни решения. Интересна тенденция, която се налага напоследък, е комбинирането на модерен, семпъл дизайн с рустикален и винтидж стил. Например, ако заложите на скандинавския вкус при обзавеждането, чудесен акцентен елемент би бил реставриран рустикален скрин с голямо огледало над него и красиво оформени композиции с рамки за снимки и картини с класическо излъчване.